De "zone 30" van cultuur- en vrijetijdsparticipatie

Categorie: 

Tags: 

Omschrijving: 

De zone 30 vormt het uitgangspunt van het UiTnetwerk: ongeveer 80% van zowel het dans-, muziek- als theaterpubliek verplaatst zich niet verder dan 30 kilometer om een voorstelling bij te wonen. Net daarom zijn steden en gemeenten (de UiTpartners) het best geplaatst om de potentiƫle deelnemer te informeren.


De term "Zone 30" refereert aan een vaststelling uit de Atlas Podiumkunsten van Re-Creatief Vlaanderen (2004). In de perstekst staat letterlijk: "ongeveer 80% van zowel het dans-, muziek- als theaterpubliek verplaatst zich niet verder dan 30 kilometer om een voorstelling bij te wonen." In het boek zelf worden andere percentages en dus dito afstanden gehanteerd, maar grosso modo komt het op hetzelfde neer.


Een Nederlands onderzoek naar mobiliteit in de vrije tijd bevestigt deze stelling voor alle vrijetijdsverplaatsingen.


Engels onderzoek wijst dan weer uit dat het eerder gaat om een grens van 30 minuten. In meer verstedelijkte gebieden (zoals ook Vlaanderen) blijkt die 30-minutenregel evenwel vrij goed samen te vallen met de 30-kilometergrens.


Die 30 kilometer is geen wetenschappelijke limiet. Het is een term die we hanteren om het belang te onderstrepen van cultuur- en vrijetijdsaanbod dicht bij huis. Voor culturele activiteiten met een grote uitstraling of een exclusief karakter zal men vermoedelijk bereid zijn om verder te reizen. Terwijl cultureel basisaanbod zoals bibliotheken, cursussen en amateurverenigingen een kleinere radius heeft.