SuperVlieg

SuperVlieg. Dat zijn talloze kinderkunstenfestivals in Vlaanderen voor iedereen vanaf 4 jaar. Elke stad/gemeente kan zijn eigen SuperVlieg-team samenstellen, om zo een laagdrempelig kunstenfestival tot een torenhoog succes te hijsen. Heel eigen aan deze teams zijn de vernieuwende samenwerkingsverbanden tussen de verschillende stadsdiensten.

Type: 

Categorie: 

Tags: 

Voordelen: 

  • Aantrekkelijke festivalformule voor het bereiken van families
  • Bereik een nieuw publiek door samenwerkingsverbanden met scholen, muziekacademie…
  • Sterk concept met veel ruimte voor lokale invulling
  • Mogelijkheden om duurzame relaties op te bouwen met familiepubliek voor algemene cultuur- en vrijetijdsinformatie

SuperVlieg is theater, circus, muziek, dans en beeldende kunst om zelf mee te experimenteren of om zalig van te genieten voor volwassenen én kinderen samen. De lokale besturen zijn in grote mate verantwoordelijk voor hun eigen SuperVlieg-traject en -festival.

De bibliotheek, het cultuurcentrum, de muziekacademie, een theatergezelschap, enkele basisscholen: iedereen kan een steentje bijdragen bij een SuperVlieg-festival. Een kerngroep werkt een basisconcept uit en staat in de voor de programmatie. Door de combinatie van workshops, voorstellingen en animatie, is een SuperVlieg-festival toegankelijk én interessant voor alle families in je gemeente.

Je kan de SuperVlieg-formule gratis adapteren in je gemeente, zodra je een aantal kwaliteitsgaranties respecteert. Cruciaal is het volgen van een vormingsmodule om je optimaal voor te bereiden bij bij de organisatie van je SuperVlieg. De gratis publicatie  ‘Touch & Go. SuperVlieg, over kinderkunstenfestivals, gezinsparticipatie en lokaal cultuurbeleid’ is een praktische handleiding voor SuperVlieg-doe-het-zelvers. Daarnaast is er een SuperVlieg overleggroep die een paar keer per jaar samenkomt voor uitwisseling en verdieping.

 

Stap voor stap:

1. Verzamel een kerngroep vanuit lokale cultuur- en vrijetijdsorganisatoren

Inschrijfformulier / engagementsverklaring vind je in de leidraad

2. Voorbereidingstraject met lokale organisatoren

Maak evt. gebruik van de publicatie Touch & Go
Overleggroep SuperVlieg samenstellen

3. Vormingsmodule (verplicht voor de kerngroep)
4. Organisatie van het festival

Ondersteunend communicatiemateriaal beschikbaar (huisstijl, gadgets, website www.SuperVlieg.be...)

5. Evaluatie (optionele stap)
6. Vervolgtraject opstellen (optionele stap)

Gebruik evt. de Vliegdoos


- Ga zelf aan de slag met dit gereedschap: download de leidraad en krijg zicht op hoe je stap voor stap te werk kan gaan.
- Basisbegeleiding door CultuurNet Vlaanderen bij het toepassen van deze tool is inbegrepen in het lidmaatschap van het UiTnetwerk. Contacteer hiervoor je partnermedewerker.

 

Vereist: 

  • Minimaal vijf lokale partners voor de organisatie van het festival
  • Een budget voor programmatie, communicatie en inkleding
  • Goesting om er met een kerngroep in te vliegen